Δρακοντίδες 2011

η βροχή και η εκστρατεία παρατήρησής τους από την Ελλάδα …

Σημειώσεις από το IMC …

Posted by gmaravel στο 6 Οκτωβρίου 2011

Στο International Meteor Conference 2011 που πραγματοποιήθηκε στο Sibiu της Ρουμανίας, υπήρξαν αρκετές αναφορές για τους Δρακοντίδες. Οι σημαντικότερες προέρχονται από δύο ομιλητές τους Jérémie Vaubaillon («The 2011 Draconids meteor shower«) και του David Asher («Draconid meteor storms«). Συνοψίζουμε μερικά (και όχι όλα…) από τα πιο σημαντικά σημεία.

Ο David ανέφερε δύο λόγους για του οποίους είναι αρκετά γνωστοί οι Δρακοντίδες:

 1. έχουν δώσει την 2η και 3η μεγαλύτερη δραστηριότητα του 20ου αιώνα (της τάξης των ~10000 διαττόντων/ώρα)
 2. αποτελούν την πρώτη βροχή διαττόντων για την οποία υπήρξε πετυχημένη πρόβλεψη το 1998

Από τότε οι προβλέψεις βελτιώνονται συνεχώς καθώς τα μοντέλα αξιοποιούν όλο και περισσότερα δεδομένα. Σημαντική τέτοια πηγή αποτελεί το πρώτο μέγιστο (~20:00 τοπική ώρα Ελλάδας) που προέρχεται από τροχιές του κομήτη κατά τα έτη 1873-1894, από περίοδο δηλαδή πριν την ανακάλυψή του για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά. Λόγω του ότι ο κομήτης ανήκει στην οικογένεια των κομητών του Δία σημαίνει ότι επηρεάζεται έντονα από αυτόν, γεγονός που επιφέρει σημαντική αλλαγή της τροχιάς του κομήτη στο πέρασμα του χρόνου. Για αυτό και ο Jérémie τόνισε ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο να καταγραφούν διάττοντες  από το πρώτο μέγιστο. Αυτό δεν περιορίζει όμως την σημασία του δεύτερου μεγίστου (~23:00 τοπική ώρα Ελλάδας). Η παρουσία ύλης από την τροχιά του 1900 είναι σημαντική καθώς είναι η πρώτη φορά που τη συναντάμε μετά τα εντυπωσιακά περάσματα του 1933 και 1946 που έδωσαν καταιγίδες της τάξης των 10 000 διαττόντων την ώρα. Ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει θα έχει «ανοίξει» αρκετά τα σωματίδια με αποτέλεσμα να απλωθούν τόσο που να μην δώσουν τέτοια εντυπωσιακά νούμερα. Ωστόσο η δραστηριότητα τους και η πυκνότητά τους θα βοηθήσουν στο να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιες ήταν πραγματικά οι τιμές της δραστηριότητας το 1933 και 1946.
Για αυτό το σκοπό άλλωστε έχει στηθεί και η πρώτη, αποκλειστικά ευρωπαϊκή (προηγούμενες έχουν γίνει από την NASA), αεροπορική αποστολή με δύο αεροπλάνα (γαλλικό SAFIRE και γερμανικό FALCON) τα οποία πετώντας παράλληλα πάνω από την Σκανδιναβία, θα είναι εγγυημένα πάνω από τα σύννεφα και στην καλύτερη δυνατή θέση σε σχέση με το ακτινοβόλο σημείο. Η καταγραφή θα περιλαμβάνει διάφορα όραγανα:

 • κάμερα ευρέους πεδίου = καταγραφή αριθμού διαττόντων, δηλαδή δραστηριότητας
 • κάμερα μεσαίου πεδίου = καταγραφή διαττόντων για εύρεση τροχιών
 • πολύ ευαίσθητη κάμερα (intensified) = καταγραφή του δείκτη πληθυσμού
 • κάμερα κοντινού υπερύθρου = μελέτη σχετικά με την ατμόσφαιρα
 • φασματογράφος  = μελέτη χημικής σύστασης

Μερικά σημαντικά ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η όλη εκστρατεία συγκεντρώνονται από το Jérémie στην επόμενη λίστα:

 • Ποιο ήταν το πραγματικό επίπεδο δραστηριότητας του 1933 και 1946; Μπορούμε να εμπιστευτούμε παλιές αναφορές;
 • Πως απλώνει η σκόνη μέσα στο ηλιακό σύστημα;
 • Τι έχει συμβεί στον κομήτη 21Ρ πριν το 1900;
 • Ποσοτικοποίηση του αριθμού των μεγάλων κόκκων

Θα πρέπει να τονιστεί ότι και οι δύο ανέφεραν, αρκετά έντονα, ότι ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ για την καταγραφή του γεγονότος!

Και πράγματι … ακολουθείται η έκκληση αυτή καθώς υπάρχουν αρκετές οργανωμένες παρατηρήσεις, όπως μέλη του IMCCE στην Ρόδο, πολυσταθμικές παρατηρήσεις από Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και αλλού, πείραμα με καταγραφή βίντεο από αερόστατο (Ισπανία), ράδιο παρατηρήσεις, Ιαπωνική συμμετοχή από παρατηρητήριο στο Ουζμπεκιστάν και πλήθος άλλων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: