Δρακοντίδες 2011

η βροχή και η εκστρατεία παρατήρησής τους από την Ελλάδα …

Κάλεσμα παρατηρήσεων για την εκστρατεία καταγραφής των Δρακοντιδών 2011

Posted by gmaravel στο 26 Αυγούστου 2011

Αγαπητοί Φίλοι,

Η ετήσια βροχή των Δρακοντιδών διαττόντων αναμένεται να σημειώσει έξαρση το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου 2011 (βλ. http://www.imo.net/draconids2011). Τα μέχρι στιγμής μοντέλα δείχνουν ότι η έξαρση αυτή θα φτάσει στο μέγιστό της κατά τις 11μμ ώρα Ελλάδας, οπότε αναμένονται από 500 μέχρι 800 διάττοντες ανά ώρα (υπό ιδανικές συνθήκες). Λόγω της σπανιότητας αυτού του γεγονότος, αλλά και της επιστημονικής σημασίας του για τη γενικότερη μελέτη των γονέων κομητών αυτών των βροχών, σχεδιάζουμε την ανάπτυξη σταθμών παρατήρησης σε διάφορα σημεία της νήσου Κρήτης για την καταγραφή των διαττόντων, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, παράλληλα με την διεξαγωγή του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στα Χανιά. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η διπλοσταθμική ή πολυσταθμική καταγραφή του γεγονότος από δύο ή περισσότερα σημεία στην Κρήτη, με χρήση video & φωτογραφικών μηχανών DSLR εξοπλισμένων με φακούς μεγάλου όσο και μικρού οπτικού πεδίου. Δευτερεύων στόχος η οπτική καταγραφή από όσο το δυνατόν περισσότερους παρατηρητές ανά την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες συνεισφορές στην προσπάθεια αυτή αποτελούν: επιπλέον παρατηρητές, διάθεση μεταφορικού μέσου για μετακινήσεις παρατηρητών προς και από τους σταθμούς παρατήρησης, διάθεση εξοπλισμού DSLR ή video. Tαυτόχρονα, όσον αφορά στην οπτική παρατήρηση, οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει οπτικές παρατηρήσεις από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκεται. Τόσο για την ευχερέστερη διεξαγωγή της παρατηρησιακής αυτής εκστρατείας, όσο και για την παραγωγή επιστημονικών δεδομένων, καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους αστρόφιλους να ενισχύσουν την προσπάθεια μας.

Η μετέπειτα ανάλυση των διπλοσταθμικών/πολυσταθμικών δεδομένων θα γίνει από τον Απόστολο Χρήστου του Αστεροσκοπείου Armagh (Β Ιρλανδία, ΗΒ – http://www.arm.ac.uk), ενώ των οπτικών παρατηρήσεων θα αναλάβει ο Γρηγόρης Μαραβέλιας (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, International Meteor Organization, Πανεπιστήμιο Κρήτης). Όσοι φίλοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, καλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω μιας ή περισσοτέρων από τις διευθύνσεις μας.

 

Συντονιστές:

Απόστολος Χρήστου / Armagh Observatory, UK / aac at arm.ac.uk

Βαγγέλης Τσάμης / Αστρονομική Ένωση Σπάρτης, International Meteor Organization / vtsamis at aegean.gr

Γρηγόρης Μαραβέλιας / Πανεπιστήμιο Κρήτης, Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, International Meteor Organization / gr.maravelias at gmail com

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία !!!

[Το κείμενο μπορείτε να το βρείτε και σαν αρχείο pdf: Dracoflyer]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: